Full prisons and false claims

I ett tweet från i natt skriver Enrique Aristeguietaen tidigare oppositionsledare från Venezuela: 

-Sverige stängde sina fängelser i brist på brottslingar. Nu, efter att ha tagit emot invandrare utan kontroll, tvingas de öppna dem igen.

Vi har bedömt påståendet: Vilseledande.

Att vi i Sverige öppnat upp fängelser som vi tidigare stängt, stämmer inte. Det enda liknande fallet vi kunnat hitta, rör sig om Anstalten Helsingborg, som stängde 2015. Anstalten öppnade igen i januari 2018, men då som häkte.

Däremot håller man i nuläget på att utöka kapaciteten för kriminalvården i Sverige. Men vi hittar inga avgörande bevis för att detta skulle bero på ökad invandring. Det kan enligt justitieminister Morgan Johansson t.ex.  bero på de skärpta straffen för vapenbrott och att polisen kan gripa fler, på grund av ny, starkare lagstiftning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *