Anklagelser om valfusk mot Socialdemokraterna

En tweet av användaren Projekt Morpheus, som har knappt 8000 följare, påstår att Socialdemokraterna slår rekord i valfusk under den nuvarande valrörelsen. Han listar fyra punkter som påstås vara valfusk.

1. Falsk information till arabisk- och somalisktalande väljare om SD.

Punkten stämmer. En Socialdemokratisk kandidat i Sävsjö publicerade ett inlägg på en arabiskspråkig Facebooksida där han hävdade att Moderaterna och Sverigedemokraterna försöker ”så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar”. Kandidaten har dragit tillbaka sin kandidatur och Socialdemokraterna i Jönköpings län har gått ut med information där man tar avstånd från kandidatens agerande.

I Örebro skrev en Socialdemokratisk kandidat osanningar om de fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna på somaliska hemsidor och i sociala medier, rapporterar Nerikes Allehanda. Han påstår att det har blivit ett missförstånd i översättningen från svenska till somaliska, men medger att han har uttryckt sig slarvigt.

2. Mutor till unga för att gå med i SSU.

I Skellefteå delade det Socialdemokratiska ungdomsförbundet ut energidryck till ungdomar i åldrarna 13-14 år i utbyte mot att de blev medlemmar i ungdomsförbundet, rapporterar Norran och TT. Då ungdomarna inte är myndiga att rösta kan det inte räknas som valfusk.

3. Förbud mot AfS torgmöte.

I Växjö gick sju partier, alla i kommunfullmäktige förutom Sverigedemokraterna, samman för att lämna in en polisanmälan emot AfS efter deras torgmöte som de höll i staden. De ville enligt Per Schöldberg (C), som är kommunalråd i Växjö, pröva om det var förenligt med svensk lag att ha den här typen av möten. Att lämna in en polisanmälan kan knappast handla om valfusk. Det handlar i detta fall inte uteslutande om Socialdemokraterna, utan även om sex andra partier.

4. Valreklam som utges för att vara ”samhällsinformation”

Under valrörelsen har Socialdemokraterna skickat ut reklamblad, innehållandes samhällsinformation. Enligt Valmyndigheten är det inget fel att skicka ut reklam inför valet som samhällsinformation så länge man är tydlig med vem som är avsändare.

Status: Missledande

I den här tweeten räknar användaren upp fyra olika påståenden som ska räknas som valfusk. Alla påståendena bygger på händelser som faktiskt är sanna, men det är bara en av de fyra punkterna som kan räknas som valfusk. Det är den falska informationen till arabisk- och somalisktalande väljare, då man försöker påverka väljarna genom felaktig information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *